Зелената общинска територия- ресурсна база за развитие на риболовен, събитиен и кулинарен туризъм – Доспат

ПЪТЕПИСИ :

 • ПАРК– МУЗЕЙ НА РОДОПСКАТА ЧЕШМА В ДОСПАТ
 • РИБОЛОВ НА ЯЗОВИР ДОСПАТ

ПЪТЕВОДИТЕЛ:

 • ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ ОКОЛО ДОСПАТ

ПРАЗНИЦИ:

 • ФЕСТИВАЛ „РОДОПА ПЕЕ И ТАНЦУВА“
 • ПРАЗНИК НА ЧЕШМАРИТЕ

МЕСТА ЗА НАСТАНЯВАНЕ :

 • ХОТЕЛИ
 • КЪЩИ, СТАИ, ВИЛИ, БУНГАЛА ЗА ГОСТИ

Пътепис ПАРК– МУЗЕЙ НА РОДОПСКАТА ЧЕШМА В ДОСПАТ

Над 250 родопски чешми на едно място

Отправихме се към Доспат в края на август. Решихме да се включим в празниците на Доспат и събора на чешмарите. Знаехме на каква почит е водата и чешмите в Доспат, но не очаквахме, че са направили Парк –музея на родопската Чешма. Решихме първо него да посетим.

Как се стига до хълма с чешмите? При влизане в Доспат от посока Батак (при пътуване от София посоката е същата), на около 1,5км. след табелката за начало на града, трябва да направите почти обратен завой вляво. Като ориентир може да ви послужи и бензиностанция вдясно от пътя, на около 300м. преди това – завива се вляво при първа възможност след нея. Веднага вляво ще видите и Туристическия информационен център на Доспат. Вдясно се намира боядисано в оранжево училище, а малко по-напред вляво е и сградата на общината. За хълма с чешмите трябва да завиете вдясно след училището и да продължите по улицата още около 250м. В края ѝ, вдясно, започва черен път, отвеждащ до началото на пътеките, обхождащи макетите на родопски чешми.

Той е неповторим в съвременен архитектурен стил. Визуално изкуство, съответстващ на облика на общината и е обвързан с нейната история, която разполага с над 250 родопски чешми.

Тръгнахме пот специалната панорамна обособена пътека, от където могат да се наблюдават макети на родопските доспатски чешми, тук могат да се видят чешми с по един, два, три до двадесет и четири чучура, както автентични така и съвременни вече доспатски чешми. Разположението на Парк – музея на Родопската чешма е в естествена природна среда, както са чешмите на община Доспат изградени от местните майстори чешмари изведени и направени  някои от тях на пътя-главен или черен, други са  в гората.

Както знаем, водата е на особена почит в този край от незапомнени времена. Община Доспат е кръстопът- крайна точка на Смолянска област, начална точка на Пазарджишка, Благоевградска област на времето транспорта е бил труден и до сега железница няма придвижването ставало с каруци натоварени с продукти, които доставяли на долу производство и се  връщали с продукти от които има нужда местното население. На  територията на град Доспат се хваща и извежда водата от естествените водоизточници и се изграждат чешми на главните пътища както и по протежението на туристическата инфраструктура на язовир Доспат.

Ненапразно името на град Доспат в превод означава „Приятел на пътя”, всеки гост, минувач, просто пътник може да поспре да си почине  да се наслади на невероятна природа, както и да отпие от водата на Доспат. Водата е студена през лятото и хладка през останалите сезони на годината.

Чешмите са най-разнообразни по архитектурен стил на изграждане и по брой чучури. Чешми с по един,  два, три до двадесет и четири чучура. Водата е чиста, студена много пивка.

Една от традициите, а също така и местен занаят на хората от Доспат е правенето на Чешми. Майстори Чешмари изграждат чешмите. По повод  многобройните чешми в региона се прави Събор на Чешмарите, които съвпада с местните традиционни празници на общината. Всяка година в последната Събота и Неделя на месец Август са Събора на Чешмарите и местните традиционни празници на  Община Доспат.  ,

Парк –музея на Родопската чешма създава образователна, културна, маршрутно-познавателна възможност за всеки гост, посетител да види отблизо ценен местен занаят, които разкрива, че водата е на особена почит в Община Доспат.
Местоположение:

https://www.google.com/maps/place/%D0%9F%D0%B0%D1%80%D0%BA-%D0%BC%D1%83%D0%B7%D0%B5%D0%B9+%D0%BD%D0%B0+%D0%A0%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D0%BF%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%87%D0%B5%D1%88%D0%BC%D0%B0/@41.6466402,24.1614183,15.26z/data=!4m12!1m6!3m5!1s0x0:0xb22b28a003bb1e21!2z0J_QsNGA0Lot0LzRg9C30LXQuSDQvdCwINCg0L7QtNC-0L_RgdC60LDRgtCwINGH0LXRiNC80LA!8m2!3d41.6483352!4d24.163493!3m4!1s0x0:0xb22b28a003bb1e21!8m2!3d41.6483352!4d24.163493

Допълнителна информация:

Туристически сайт:

http://turizamvdospat.blogspot.com/p/blog-page_22.html

Информация за хълма с чешмите

https://pateka.im/dospat-muzei-na-rodopskata-cheshma/

БНР за чешмите в Доспат:

https://bnr.bg/plovdiv/post/100590322/park-muzei-na-rodopskata-cheshma-izgrajdat-krai-dospat

Пътепис:  РИБОЛОВ НА ЯЗОВИР ДОСПАТ

Смятам себе си за благословен човек, на когото е дадена привилегията да потъне в дебрите на Западните Родопи, да се наслади на невиждани красоти, да изпълни съществото си с дъх на бор и да се омае от чистия въздух на голямата планина. Тръгнал съм на риболов към едно от най- привлекателните места – вълшебният язовир Доспат. Той е разположен на река Доспат r e един от най-високо разположените язовири в България. По воден обем е на второ място в страната със своите 449 220 000 куб. м. Дължината на езерото е 18 км, средната широчина – 3 км. Подготвил съм се с тези данни, за да може хората тръгнали в тази посока да предвидят екипировки, оборудване и всичко необходимо за риболовен туризъм. Тръгвам по маршрута, известен сред местните хора като  „Маршрут язовирна стена”. Той започва от язовирната стена, намираща се непосредствено под центъра на град Доспат. След стената се продължава в северозападна посока по асфалтов път, движещ се по брега на язовира до почивна станция на СОМАТ. Пътят преминава покрай поляни и заливи, предлагащи възможности за почивка и риболов.

Истинска наслада за очите и душата са пейзажите и красивото съчетание на борови гори с водното огледало на язовира. Чудно красива е природата тук. Когато се мине и последния завой по пътя за Доспат, вдясно, непосредствено преди града се разкрива величествена гледка. От високо поглеждаш надолу и първата мисъл, която те спохожда е, че си попаднал в рая. Язовирът блести като елмаз, а отсреща по високите склонове на Западните Родопи са накацали къщички и хотели. Вековните гори от смърч и бял бор са навсякъде наоколо, като пръстен около езерото. А въздухът опиянява с мириса на смола.
Стигам до уреченото място и започвам своето безгрижно, релаксиращо и дългоочаквано удоволствие – риболова. Такъми, уреди, столчета и т.н. всичко е налично. Язовирът е богат на риба. В него плуват костур, шаран, кефал, уклей, червеноперка, пъстърва, каракуда. Тук има отлични условия за развитието на спортен и стопански риболов. Практикуват се няколко вида: на плувка, на дъно, на муха с шнур, на блесна и на булдо. Възможностите за риболов на язовир Доспат са целогодишни. Зимата тук е истинско предизвикателство, когато язовирът замръзне и като в приказките рибарите пробиват дупки в леда, стоят с часове и очакват своя улов. В някои по-студени зими ледът става толкова дебел, че издържа и автомобили. Както се казва”На слука”!  Изминава един дълъг, спокоен и пълен с красиви емоции ден на брега на язовира. Има и улов – налични няколко костура, с които ще се похваля сред приятелите вечерта. Освен язовир Доспат отлични условия за риболов в Западни Родопи предоставят още язовирите Въча, Батак, Беглика и Широка поляна. А също и реките Буйновска, Въча, Девинска, Доспат и Караджа дере.  В зоната за риболовен туризъм с дължина около 3 км, обособена по екопътеката „Струилица-Калето-Лъката”, също можете да се упражнява любимото хоби.

Невероятна и неповторима е красотата в района и всеки, който би стигнал до тези места също може да смята себе си за благословен и привилигирован да диша с пълни гърди боровия аромат и кристалния планински въздух.

Пътеводител: ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ ОКОЛО ДОСПАТ

Доспатската земя крие в пазвите си безброй паметници на културата, свидетелство за живота на местните хора по този край от най-ранни времена.
Поради благоприятните планински условия, този край е бил гъсто населен още от античността от тракийските племена сатри, медите и даите.
Една от забележителностите на Доспат, заради които си заслужава да се измине пътя до кристалния му въздух и невероятната гледка към околността е водопад Късак.
Това е изключително красив родопски водопад с пад на водата около 8 метра, а посещението му е задължително, заради спокойствието и красотата, които излъчва.
За ориентир се търси националния ни флаг, който е закачен на интересен дървен кол, на който са поставени и множество указателни табели-стрелки: Атина, Токио, Париж, Ню Йорк, Кайро, Истанбул, … и разбира се – Късак. Тук е и интересната „Горска библиотека“, в която освен голям набор от книги може да се открият и игри от детството като „Не се сърди човече“ и „Черен Петър“.
Продължаваме към село Змеица, където  се намира връх Виденица, наричан още Гьозтепе. От него се откриват прекрасни панорамни гледки над била, долини, каньони, орлови скали. От Змеица има много маршрути за планински туризъм – за гр. Доспат, за селата Късак, Чавдар, Чала, за Ягодинската пещера.

Друга забележителноств района е Драгиева чешма.Впечатлен от хората тук, пловдивският капитан Стоян Драгиев решава да построи чешма. Тази идея е била прегърната от местното население и с общи усилия се е реализирала. Дори се родила песен, която всеки от граничарите отнасял в родния си край и днес тя е много популярна.  В района има още забележителности една от които е  римски мост край с. Любча със запазени надписи на латински по него.
Друг интересен обект е тракийско светилище на връх „Виденица”. Край село Чавдар също са открити няколко старинни селища от тракийско, римско и византийско време.

А при село Црънча има скално образувание,  наричано „Скалето”, използвано като светилище през късната Бронзова епоха и през Желязната епоха, където са се извършвали древни тракийски езически ритуали. Интересен обект за посещение е Парка-музей „Родопската чешма”. Доспатчани се славят с майсторите си чешмари и с „белите“ си чешми.  Над 2000 чешми изградени „за хаир“ има пръснати в този родопски край. Вечно зебените гори и откритото небе са най-подходящата обстановка за опознаването на вековния занаят, оставил стотици примери на територията на община Доспат, а по време на Традиционните културни тържества на общината се провежда единствения по рода си Събор на чешмарите.

Забележителностите на този красив родопски край не свършват до тук.Може да намерите още много интересни обекти, разказващи за историята на хората тук, както и множество природни феномени, които ще ви изумят с причудливите си форми. Но за да усетите силата на земята в Доспатския край просто трябва да го посетите и да се отдадете на красотата и природата, които ще ви обгърнат и приласкаят в обятията си. Елате!

Празници:  ОБЩИНА ДОСПАТ

На празника на Доспат бяхме гости преди 3 години. Три дни в Доспат си е истинско приключение, още повече, че празничната програма включваше в себе си няколко големи събития, кое от кое по-интересно. Ще ви разкажа за събитията по отделно, за да излея емоцията от всяка една по-точно.

Фестивал „Родопа пее и танцува“

Един от най-големи празници в Доспат е фестивала „Родопа пее и танцува“. Фестивалът се организира през август всяка година и продължава три дни.

Над 600 изпълнители взеха участие, в националния фолклорен фестивал,  Съборът се проведе край язовир Доспат и се насладихме народни песни и танци. Чухме автентичен фолклор от региона и други области на страната.

Празник на чешмарите

По време на празненствата, ще се отбелязва и традиционният празник на чешмарите в града.

В община Доспат има най-много изградени чешми, в региона, и от няколко години, местните си организираха и празник по този повод.

Съборът на чешмарите се провежда единствено в Доспат. За да се стимулират младите да продължат вековната традиция и да наследят чешмарството като занаят, общината награди на най-възрастния и най-младия чешмар. Доспат е известен с най-много чешми на глава от населението. Всеки род е построил поне една, като броят им в общинския регистър вече надхвърля 1800. Повечето са бели – от мрамор или камък с по един-два чучура, но има и атрактивни уникати с по 24 чучура.

В дните на събора всяко семейство се събира около своята чешма, въртят се чевермета, пеят се песни и в негласно съревнование се планират нови бели чешми край пътищата, за да има вода за всеки пътник.

Миналото на Доспат е интересно, със своите традиции и обичаи, но все още неразкрито напълно от археологията. Преди години населението на Доспат имало по-различни традиции и обичаи като главеници, големи сватби, кускус със седянка и други. Всичко това може да се види, само ако се посети това красиво местенце.

Местоположение: 

https://www.google.com/maps/place/4831+Dospat/@41.646885,24.1535806,15z/data=!3m1!4b1!4m5!3m4!1s0x14ac785d454f4b53:0x85a9948f2f675ac4!8m2!3d41.645973!4d24.1595237?hl=en

Допълнителна информация:

https://www.facebook.com/rodopi/photos/a.224249797664271/678187522270494/?type=3&eid=ARA3oHuu5g5Htr-gjxvCalw3Vnz8yijv5rNN5BpVyC9YZoygCZ2161jAney3GG9JKscCwNjoqYsckw35

https://en.zapadnirodopi.com/%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D0%BF%D0%B0-%D0%BF%D0%B5%D0%B5-%D0%B8-%D1%82%D0%B0%D0%BD%D1%86%D1%83%D0%B2%D0%B0-%D0%BA%D1%83%D0%BB%D1%82%D1%83%D1%80%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%82%D1%8A%D1%80%D0%B6.html

https://www.vestnikdospat.com/archives/1201

Места за настаняване :

 

ХОТЕЛИ В ДОСПАТ

Семеен хотел “БАДЖО”
гр. Доспат, ул. “Първи май” 41
тел.: 0899 938 810

https://www.booking.com/hotel/bg/semeen-khotel-badzho.bg.html?aid=318615;label=New_Bulgarian_BG_19114761385-34SRsx0jIztVK13WexpziQS217271105177%3Apl%3Ata%3Ap1%3Ap2%3Aac%3Aap%3Aneg%3Afi%3Atidsa-140566012825%3Alp9040103%3Ali%3Adec%3Adm;sid=43d3b4f3d652edd6473234810efa4549;dest_id=-833434;dest_type=city;dist=0;group_adults=2;group_children=0;hapos=1;hpos=1;no_rooms=1;req_adults=2;req_children=0;room1=A%2CA;sb_price_type=total;sr_order=popularity;srepoch=1641644513;srpvid=6fe356efeab9003d;type=total;ucfs=1&#hotelTmpl

Семеен хотел “ДИАМАНТ”
гр. Доспат, ул.”Тракия” 10
тел.: 0897 974 051

https://www.trivago.bg/bg/srl?__wr=9&tc=18&sem_creativeid=322900053039&sem_network=g&sem_device=c&sem_target=&sem_adposition=&sem_campaignid=320262727&sem_adgroupid=20802819007&sem_targetid=aud-539747331551%3Adsa-155826013927&sem_location=9040103&bIsSeoPage=1&cipc=sem&cip=3591131&gclid=EAIaIQobChMIp53R5pKi9QIV9oxoCR2p3APEEAAYASAAEgL6J_D_BwE&search=100-4092356

Семеен хотел “ЕЛДОСПОРТ”
гр. Доспат, ул.”Гео Милев” 15
тел.: 0878 387 148

http://hotel-eldosport.eu/

Семеен хотел “ЕЛИТ”
гр. Доспат, ул.”Тракия” 3Б
тел.: 0887 415 598

https://www.google.com/search?q=%D0%A1%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%B5%D0%BD+%D1%85%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%BB+%22%D0%95%D0%9B%D0%98%D0%A2%22+%D0%B3%D1%80.+%D0%94%D0%BE%D1%81%D0%BF%D0%B0%D1%82&oq=%D0%A1%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%B5%D0%BD+%D1%85%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%BB+%22%D0%95%D0%9B%D0%98%D0%A2%22+%D0%B3%D1%80.+%D0%94%D0%BE%D1%81%D0%BF%D0%B0%D1%82&aqs=chrome..69i57.5356j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8

Семеен хотел “КОРОНА”
гр. Доспат, ул.”Гео Милев” 3
тел.:0889 248 476

https://www.hotel-korona.eu/

Семеен хотел “ЛАГУНА”
гр. Доспат, ул. “Тракия” 3А
тел.: 03045 / 20-81

https://www.hotelsbg.bg/%D1%85%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%BB-%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D1%83%D0%BD%D0%B0—%D0%B4%D0%BE%D1%81%D0%BF%D0%B0%D1%82-hotel438.html

Семеен хотел “ПАНОРАМА”
гр. Доспат, ул. “Кавалтепе” 17
тел.: 0885 222 272

https://www.google.com/search?q=%D0%A1%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%B5%D0%BD+%D1%85%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%BB+%22%D0%9F%D0%90%D0%9D%D0%9E%D0%A0%D0%90%D0%9C%D0%90%22+%D0%B3%D1%80.+%D0%94%D0%BE%D1%81%D0%BF%D0%B0%D1%82&oq=%D0%A1%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%B5%D0%BD+%D1%85%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%BB+%22%D0%9F%D0%90%D0%9D%D0%9E%D0%A0%D0%90%D0%9C%D0%90%22+%D0%B3%D1%80.+%D0%94%D0%BE%D1%81%D0%BF%D0%B0%D1%82&aqs=chrome..69i57j33i22i29i30.2041j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8

Семеен хотел “ТИХИЯ КЪТ”
гр. Доспат, ул. “Родопи” 5
тел.: 0896 818 414

http://www.tihiakut.com/

Хотел “Перла” – гр. Доспат
Телефон: 089 570 9775

https://www.hotelperla.bg/

 

Места за настаняване :

КЪЩИ ЗА ГОСТИ, ПОЧИВНИ БАЗИ, СТАИ ЗА ГОСТИ, ВИЛИ, БУНГАЛА

Къща за гости “А Б В”
гр. Доспат, ул.”Панорама”
тел.:0899 153 339; 0899 154 218

Къща за гости “А” и “Б”
гр. Доспат, местност “Кория”
тел.:0885 220 622

Къща за гости “Горови”
гр  Доспат, ул.”Кавалтепе” 14

Къща за гости “Джамбазови”
гр. Доспат, ул.”Кирил и Методий”2
тел.:0894 438 119

Къща за гости “Джинсови”
гр.Доспат, ул.”Кавалтепе”31
тел.:0894 656 969

Къща за гости “Дивна”
гр. Доспат, местност “Чинлий”
тел.:0889 545 566

Къща за гости “Евелин”
с. Змеица,  ул.”Виденица”32
тел.:0898 716 777

Къща за гости “Еко селище хармония”
гр. Доспат, м. Добролии
тел.: 0888934165

Къща за гости “САФИ”
гр. Доспат ул.”Кирил и Методий”23
тел.:0896 80 23 53

Къща за гости “Мая Петрунова”
гр. Доспат ул.”Панорама”19
тел.:0897 940 069

Къща за гости “Родопски уют”
гр. Доспат ул.”К.П.Войвода”46
тел.:0894 746 246

Къща за гости “Сиана”
гр. Доспат местност “Чинлий”
тел.:0892 206 791

Къща за гости “Туинс”
гр. Доспат ул.”Орфей”
тел.:0894 438 121

Къща за гости “12 застава”
с. Барутин местност “Гърчево”
тел.:0887 654 587

Къща за гости “Кристал”
гр. Доспат, ул. “Тракия” 2А
тел.: 0899171919

Къщи за гости “Комплекс Оазис”
телефон: 089 425 2794,
имейл: vradev27@gmail.com

“Учебна база – Доспат”
гр.Доспат, ул. ”Орфей”17
тел: 0896070090

 1.  Стаи за гости “Вила Тихия Кът”
  гр. Доспат, ул. “Родопи” 13
  тел.: 0893 443866
 2. Стаи за гости “ПЕЛЕ”
  с. Змеица, ул. “Стадиона”
  тел.: 0896 814804
 3. Стаи за гости “Сельошеви”
  гр. Доспат, ул. “Рожен” 22
  тел: 0897 757658
 4. Стаи за гости “Пържанови”
  гр. Доспат, ул. “Любен Каравелов” 1А
  тел.: 0896747004
 5. Стаи за гости “Салих Мейзинов”
  гр. Доспат, ул. “Панорама”41
  тел.: 0888 332773
 6. Стаи за гости “Механата”
  с. Барутин, ул. “Нитекс” 4
  тел.: 0884395706
 7. Стаи за гости “Даскалови”
  гр. Доспат, ул. “Панорама” 1
  тел.: 08934438608. Стаи за гости “Станоеви”
  гр. Доспат, ул. “Капитан Петко Войвода” 11
  тел. : 0898540166
 8. Стаи за гости “Аси”
  гр. Доспат, ул. “Малтепе” 20
  тел.: 0899988031
 9. Стаи за гости “Невен Зелев”
  гр. Доспат, ул.  “Кавалтепе” 35
  тел.: 0888130466
 10. Стаи за гости “Вила Доспат Класик”
  гр. Доспат, ул. “Капитан Петко Войвода” 28
  тел.:
 11. Стаи за гости “Севдалина Зелева”
  гр. Доспат, ул. “Кавалтепе” 37
  тел.: 0887106814

Вила “Ивелия”
гр. Доспат, м. Хаджиосманското

 1. Бунгала “Сомат”
  гр. Доспат, м. “Кърваво дере”
 2. Бунгала “Ваканционно селище”
  гр. Доспат, м. Казанлии
  тел:  0888889913
 3. Бунгало “Агенция за държавна финансова инспекция”
  гр. Доспат, м. Язовира
  тел: 0888889913

Източници:

 1. Стоичков, Румен. Под върховете на Доспат. // Европа 2001(1). 2005. ISSN – 3989 1310 – 3989. с. 52.
 2. Андреев, Стефан. Речник на селищни имена и названия на административно-териториални единици в българските земи през XV-XIX век. София, Главно управление на архивите при Министерския съвет на Република България, 2002. ISBN 954-9800-29-6. с. 64.
 3. Цветкова, Бистра. Родопите или Деспото-Даг и техните пътища. // Френски пътеписи за Балканите, XIX в.. София, Наука и изкуство, 1981. с. 328.
 4. Ваклинов, Станчо. Балканските провинции на Византия и техните градски центрове през VI—IX в.. // Формиране на старобългарската култура VI-XI век. София, Наука и изкуство, [1977]. с. 58.
 5. Горозданова, Елена. Архивите говорят № 13 – Турски извори за българската история. София, Главно управление на архивите при МС, 2001. ISBN 954-9800-14-8. с. 219.
 6. http://zapadnirodopi.com/%D0%BB%D0%BE%D0%B2-%D0%B8-%D1%80%D0%B8%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B2-%D0%B2-%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D0%BD%D0%B8-%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D0%BF%D0%B8-2.html
 7. http://ticdospat.blogspot.com/p/blog-pagehtml
 8. https://www.yazovirdospat.bgsait.com/dospat-ribolov.html
 9. https://drumivdumi.com/%D0%B4%D0%BE%D1%81%D0%BF%D0%B0%D1%82-%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%B6%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8/
 10. https://xn--h1akdx.net/%D1%8F%D0%B7%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%80-%D0%B4%D0%BE%D1%81%D0%BF%D0%B0%D1%82-%D0%BC%D1%8F%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%BA%D1%8A%D0%B4%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%88/