Фермерски туризъм

Според Световната туристическа организация, селският туризъм е продукт, който предлага на посетителите личен контакт, усещане за физическата и човешката среда на селските райони, позволява участие в дейностите, традициите и начина на живот на местните хора. Има много вариации около понятието селски туризъм – в Гърция означава осигуряване на легло и закуска в селска среда, във Финландия – вили с кетъринг, в Холандия – престой във ферма. Едно обаче се възприема единодушно – отварянето на селата и фермите към туристи е ценен маркетингов инструмент за разширяване на портфолиото.

Фермерският туризъм позволява на фермерите да разнообразяват дейността си, качеството на продуктите и базата си, като предлагат включване в различни дейности – хранене на животни, събиране на яйца, изучаване на флората и фауната в района, бране на плодове и зеленчуци, опитване на нови сортове, събиране на сено и др. В Коста Рика например популярен обект за аграрен туризъм са плантациите за кафе, в които туристите сутрин берат кафе, а след това посещават ресторант с най-известните сортове кафе и магазин със сапуни от кафе.

В Италия предлагат на туристи вили в средата на фермата и възможност гостите сами да си наберат плодовете и да си сготвят прясно откъснатите зеленчуци. Сред атракциите във фермите в американския щат Мериленд е преминаването през лабиринтите от царевица и тунелите от слама, брането на тикви и ябълки, както и забавлението хайрид – езда върху слама. Във Вирджиния са популярни сватбите в хамбари, мандри и ферми, с винтидж снимки около бали със сено и гюмове с мляко. Цената на такава сватба е от 2500 до 4000 долара, докато една стандартна сватба струва от порядъка на 20 000-25 000 долара.

Популярни дестинации за аграрен туризъм са фермите за охлюви във Франция – французите консумират най-много охлюви в света – 35 000 тона годишно, като само 3% от това количество се отглежда във ферми, останалото е внос на събрани в природата охлюви. Фермите във Франция имат основна цел – да бъдат показвани на туристите.

През последните години приходите от аграрен туризъм нарастват главоломно – само в периода 2002 – 2017 г. те са скочили тройно и в Съединените щати са достигнали 950 млн. долара. Очакваният комбиниран годишен темп на растеж в периода 2020 – 2025 г. е 11,9% в глобален план. Прогнозата е и за скок на приходите – от 7,45 милиарда долара през 2019 г. на 11,67 милиарда долара през 2025 г.* В Европейския съюз се наблюдава 6% ръст, като интересът в Югоизточна Европа расте най-много – с 30 на сто.

Дигитални инструменти за презентация на фермерски туризъм:

Leave Comment