Екстремен туризъм

Има хора, при които опънатите нерви и повишеният адреналин, колкото и странно да звучи, също им помагат да си отпочинат и да свалят напрежението от забързаното ежедневие. За това служи набиращият все по-голяма скорост в наши дни екстремен туризъм.

Екстремните спортове не са търсени само от хора, които се занимават с тях по принцип. Обикновените туристи също си позволяват екстремни преживявания по време на почивката. Причината е, че след подобно изживяване човек се връща в ежедневната си среда променен – по-предприемчив и склонен да поема повече рискове в работата.

Това е и основанието все повече работодатели да търсят екстремните спортове като активност за извънработното сближаване на колектива (т.нар. team-building). То се прилага най-вече в планинските курорти, като екипът на фирмата се поставя в различни екстремни ситуации. Като резултат се наблюдава сближаване на служителите и повишена активност при вземане на решения. Сред най-предпочитаните активности е пейнтболът, но напоследък популярност добива и един доста мъжки и скъп спорт – офроуд състезанията. Заради повишения интерес все повече планински хотели и туристически агенции предлагат самостоятелни пакети за тиймбилдинг или го комбинират с оферти за конферентен туризъм.

Други популярни екстремни спортове са рафтингът, скалното катерене, полет с балон, скачане с бънджи и парашут, полет с балон, парапланеризъм, делтапланеризъм. сноуборд, хелиски, параглайдинг, спелеология и др. Същността на всички тези практики се свежда до по-прекия контакт с природата, в който доминиращо място заема значителното физическо усилие от страна на туристите. Тук трябва да бъдат изтъкнати някои много съществени елементи: тези форми на екстремен туризъм също както и конвенционалните имат сезонен характер, но освен това са подвластни и на модата, благодарение на която в момента това е един от най-динамично развиващите се сегменти в туризма в световен мащаб.

От гледна точка на разполагаеми ресурси България е доста облагодетелствана, тъй като у нас има планини, където могат да се провеждат както пешеходни, вело-, мото- и конни преходи, така и да се практикува скално катерене, алпинизъм, спелеология. Има и дадености за провеждане на програми за оцеляване, на джип сафарита, парапланеризъм, делтапланеризъм, подводна археология, речно кану и рафтинг (макар и с по-ограничени възможности), за практикуване на разнообразни зимни спортове като ски, сноубординг и др.

Това, което може да се направи за популяризирането му е масивна реклама, както в местни медии, така и в чуждестранни.

Дигитални инструменти за презентация на екстремен туризъм:

Leave Comment