Приключенски туризъм

Приключението по своята същност съпътства всяко едно туристическо пътуване. Но приключенският туризъм като специализиран вид туризъм включва поне два от три ключови елемента: физическа активност, културен обмен и досег с природата. Това го прави генератор за развитието на планински, крайморски и крайречни басейни и други зони извън големите курорти.

Туризмът непрекъснато се развива и търсените изживявания и очаквания на туристите се променят. За да отговори на новите им потребности от културни, природни, личностни и автентични изживявания, туризмът търси алтернативи.

Такава алтернатива е приключенският туризъм – изграждане на връзка с природата в съчетание с определена активност или спорт като планински преходи, скално катерене, алпийски преходи с планински водач, спускане с надуваема лодка в бързи води, вникване в тайните на пещерите, планинско и шосейно колоездене, конна езда, плаване с каяк в езера, реки или море, преходи със ски във високата зимна планина и много други. В представите на мнозина той се свързва с екстремни преживявания, но всъщност около 90% от пътуванията са т.нар. леки турове – трекинг, колоездене, кулинарни турове, винен туризъм, пътувания за опознаване на местни обичаи и участия в местни активности.

Приключенският туризъм ни позволява да избягаме от стреса и шума на града, да „презаредим“ батериите, за да се върнем на работа с нови сили и добро настроение.

Дигитални инструменти за презентация на приключенски туризъм:

Leave Comment