Спортен туризъм

Приключението по своята същност съпътства всяко едно туристическо пътуване. Но приключенският туризъм като специализиран вид туризъм включва поне два от три ключови елемента: физическа активност, културен обмен и досег с природата. Това го прави генератор за развитието на планински, крайморски и крайречни басейни и други зони извън големите курорти.

Туризмът непрекъснато се развива и търсените изживявания и очаквания на туристите се променят. За да отговори на новите им потребности от културни, природни, личностни и автентични изживявания, туризмът търси алтернативи.

Такава алтернатива е приключенският туризъм – изграждане на връзка с природата в съчетание с определена активност или спорт като планински преходи, скално катерене, алпийски преходи с планински водач, спускане с надуваема лодка в бързи води, вникване в тайните на пещерите, планинско и шосейно колоездене, конна езда, плаване с каяк в езера, реки или море, преходи със ски във високата зимна планина и много други. В представите на мнозина той се свързва с екстремни преживявания, но всъщност около 90% от пътуванията са т.нар. леки турове – трекинг, колоездене, кулинарни турове, винен туризъм, пътувания за опознаване на местни обичаи и участия в местни активности.

Приключенският туризъм ни позволява да избягаме от стреса и шума на града, да „презаредим“ батериите, за да се върнем на работа с нови сили и добро настроение.

Въпреки все още лошата инфраструктура и сравнително ниското ниво на обслужване предимствата на България в предлагането на алтернатива на масовия туризъм са много. Географското разположение на страната ни, разнообразният релеф, умереният климат, уникалните културно-исторически забележителности и съхранени културни практики, изградената туристическа база, близостта на туристическите обекти, както и наличието на все още запазени и съхранени територии в екологично чисти региони, са предпоставка България да се развива все по-успешно в предлагането на алтернативен туризъм и в частност на приключенски. Рила, Пирин и Централен Балкан са едни от най-предпочитаните региони за туристите, почитатели на планинските преходи. Трите Национални парка предлагат множество маршрути с различна дължина и натовареност, а през последните години условията в хижите стават все по-добри и достъпни за по-неподготвените туристи, търсещи алтернатива на хотела. Източните Родопи са водещи в предлагането на възможности за активен отдих. Там се намира и голяма мрежа от малки семейни хотели и къщи за гости. Родопите предлагат чудесни маршрути за неколкодневни велосипедни планински преходи по множеството си горски пътища. Един от най-известните маршрути е „Трансродопският“ маршрут с дължина от над 500 км, който прекосява реки и язовири и ни дарява с щедри панорамни гледки от Триград до Ивайловград.

Дигитални инструменти за презентация на спортен туризъм

Рафтинг по Арда

Leave Comment