Център за лечебен и здравословен туризъм – лечебни програми и терапии, здравни практики, здравни семинари и събития – Девин

ПЪТЕПИСИ :

  • МУЗЕЙ НА БАЛКАНСКАТА ПЪСТЪРВА
  • МУЗЕЙ НА МЕЧКАТА
  • ПЕЩЕРА „ДЯВОЛСКОТО ГЪРЛО“

ПЪТЕВОДИТЕЛ:

  • ПРИРОДНИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ
  • МОСТОВЕ, КРЕПОСТИ, ПАРАКЛИСИ
  • МАРШРУТИ

ПРАЗНИЦИ:

  • ПРАЗНИК НА ДЕВИН И НА МИНЕРАЛНАТА ВОДА
  • ПРАЗНИК „ЧУЙТЕ ДЕВИН“

МЕСТА ЗА НАСТАНЯВАНЕ :

  • ХОТЕЛИ
  • АПАРТАМЕНТИ И КЪЩИ ЗА ГОСТИ

Пътепис :  МУЗЕЙ НА БАЛКАНСКАТА ПЪСТЪРВА

Първият по рода си музей си заслужава да се види!

Пътувайки от Девин към Доспат, преминаваме през край село Грохотно. Там забелязахме голям комплекс, в който се намира първият по рода си музей на балканската пъстърва. Някъде в интернет пространството може да го срещнете като Музей на риболова, Музей на пъстървата, Царството на пъстървата.  Всъщност мястото за създаването на този комплекс съвсем не е случайно Комплексът се намира в Средните Родопи, в района на Девин, Доспат и Батак, известен като “Царството на пъстървата”. Комплексът е разположен до с. Грохотно, по поречието на р. Въча, на 7 км. от гр. Девин (на главен път Девин – Доспат). На 15км него се намира пещера “Дяволското гърло”, на 19км е “Ягодинската пещера” и с. Ягодина.

Още с влизането ще ви изненада подробната информация за , местообитанията на пъстървовите риби и за провежданите в региона световни първенства по улов на пъстърва.

Можете да се запознаете с любопитни факти за пъстървата в България и уреди за традиционен риболов. Изложени са въдици и такъми за риболова в миналото.

Експозицията ни показа и  какво е съдържанието на месото на пъстървите, как минава целия им живот от излюпването на хайвера и растежа, и с какво се храни пъстървата. В комплекса има и аквариум за живи екземпляри балканска и американска пъстърва.

Любителите рибари научиха интересни техники за риболов на пъстърва.

Още повече, че Световният рекорд за балканска пъстърва е  български от 1980 г.

Оттогава до днес никой не го е подобрил.

Пъстървата за Гинес е била 11 килограма и дълга 97 см.

Извадена е от водите на яз. Голям Беглик в Родопите.

 

 

 

 

 

 

И тъй като всички ние сме любители на балканската пъстърва посетихме Рибното барбекю. Уловихме сами рибата си и с помощта на майсторите-готвачи я приготвихме по стара рецепта, предложена от тях. Всъщност разбрахме, че може и сами да си приготвим, но решихме да се доверим на майсторите, които пазят рецепти от векове. И не съжалихме, защото пъстървата стана изключително вкусна.

А докато ние хапвахме, децата играеха на детския кът на открито. Наистина си заслужава да се посети това място. Още повече ние съчетахме с посещението на пещерата „Дяволското гърло“ и след това Музея на пъстървата. Дори и в горещите дни, сенчестите места създават изключителен комфорт. А и много удобния собствен паркинг, в който колите ни са под дебела орехова сянка, ни даде още по-голямо спокойствие и комфорт. Един незабравим ден прекарахме на това място.

Използвана литература:

https://opoznai.bg/view/muzei-na-balkanskata-pastarva-devin

https://mapsus.net/BG/—30576

https://www.bgdnes.bg/Article/4576146

Пътепис :  МУЗЕЙ НА МЕЧКАТА

Един нетрадиционен и оригинален музей.

Кафявата мечка е най-големият хищник в България. Тя е страховита и в същото време привлекателна. Ако се страхувате, но искате да видите и дори да докоснете един от най-големите бозайници по нашите земи или да покажете Мечо на детето си, можете да се доближите съвсем близо до нея в Музея на мечката.

Музеят на мечката се намира между Дяволското гърло и село Триград, непосредствено до реката в Триградското ждрело. Отивайки към селото се пада от лявата ви страна.

Един от най-новите музеи в Родопите. Уникален е с идеята си за представяне на застрашения вид на кафявата мечка. В последните години хората все по-често чуват за тях от новините, но в този музей можем да научим за начина им на живот, за местообитанията им, за начина им на хранене и прочие.

Посетителите могат да научат повече за поведението на едрите хищници, техните местообитания, опасности, свързани с тяхната популация, и съвети за поведение при среща с тях. Впечатляващ за нас беше записът с автентичен рев на мечки, вълци, лисици, както и да се видят отливки на стъпки на животните.

В специални шкафове, видяхме предмети и от неживата природа на Родопите, както и интересни насекоми. Черепите на различни бозайници са един от забележителните експонати в музея.

Разходихме се Малко по-нагоре по течението на реката , за да видим естествена хралупа в пещера, където разбира с изкуствена мечка ни показа как би  стояла мечка с малкото си.

Музеят работи от 9-18 часа, без неделя и понеделник. Таксата за вход е символична. Разбрахме, че работи целогодишно. Да, не е голям, но си заслужава да се види. След посещението ни там, отношението ни към кафявата мечка, за която чуваме често по новините, се промени. Страхът с превърна в зачитане на дивата природа, а информацията за това, как да реагираме при среща този вид мечка, ни беше много полезна.

В музея има печат, който поставиха на празно поле в книжката, тъй като той официално не фигурираше в нашия списък от забележителности.

Местоположение:  https://www.google.com/maps/place/%D0%9C%D1%83%D0%B7%D0%B5%D0%B9+%D0%BD%D0%B0+%D0%9C%D0%B5%D1%87%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0/@41.6092334,24.3815338,15z/data=!4m12!1m6!3m5!1s0x0:0x7d1f5bd0d5fb0e93!2z0JzRg9C30LXQuSDQvdCwINCc0LXRh9C60LDRgtCw!8m2!3d41.60923!4d24.3815212!3m4!1s0x0:0x7d1f5bd0d5fb0e93!8m2!3d41.60923!4d24.3815212

Допълнителна информация:

http://bulgariaturism.blogspot.com/2013/05/bear-museum-trigrad.html

http://www.zoomania.org/%D0%BC%D1%83%D0%B7%D0%B5%D0%B9-%D0%BD%D0%B0-%D0%BC%D0%B5%D1%87%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4/

http://svobodnaplaneta.com/tag/%D0%BC%D1%83%D0%B7%D0%B5%D0%B9-%D0%BD%D0%B0-%D0%BC%D0%B5%D1%87%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0/

Пътепис  ПЕЩЕРА ДЯВОЛСКОТО ГЪРЛО

По пътя към пещерата „Дяволското гърло“ преминахме през приказното триградско ждрело, където погледът и душата се пълнят с красота и дъхът спира при вида на величествената природа. Това е , е една от най – известните и посещавани пещери в България, намира се в най – красивата част от Родопите и е любима дестинация на много български и чуждестранни туристи. Винаги ходим с удоволствие там.

Дяволското гърло е пещера, която се е формирала от пропадане на земните пластове преди много години. Тя е една от малкото, в която няма образувания – сталактити, сталагмити или сталактони. Според вярванията, именно през нея е минал митичния певец Орфей за да достигне до царството на тъмните сенки и да потърси своята невеста Евридика.

Началото на пещерата представлява тунел, който отвежда туристите в „Бучащата зала”, наречена така поради шума на изливащия се в нея 42-метров водопад. Тътенът на водата там е неописуем. Самата зала е с внушителни размери и е втората по големина пещерна зала в България след входната зала на Деветашката пещера. След това следват 301 стъпала, водещи към изхода на Дяволското гърло. Изкачването е успоредно с красив водопад. В самата пещера има много символи – двата отвора към изхода наподобяват отворите в шлем. В дясно от тях е гърлото на дявола. Стъпалата, съответстващи на около 22-етажна сграда, са бетонни, с висок бетонен парапет. Изкачването е стръмно, а поради наличието на вода наблизо стъпалата са доста кални. В началото на стълбището има табелка, която предупреждава, че изкачването не е подходящо за хора със сърдечни заболявания и други здравословни проблеми. Алтернативен вариант е връщане по обратния път.

Изкачването по стъпалата дава възможност да се мине възможно най-близо до подземния водопад. Има и няколко площадки, където да отпочинете и да надникнете към падащата зад скалите вода. Стъпалата минават и покрай малко изворче с олтар на Богородица, вляво. В него хората хвърлят монети и си намислят желания. Смята се, че водата му е лековита. Произходът на извора също се свързва с историята за Орфей и Евридика. Според легендата на път за горния свят Орфей не спазил обещанието си да не поглежда назад и се обърнал да провери дали Евридика го следва. В този момент тя изчезнала и той я загубил завинаги. От мъка Орфей избухнал в сълзи, от които бликнал изворът.

За жалост пещера Дяволското гърло има печална слава. Преди повече от 40 години във водите, минаващи през пещерата загиват млади водолази в опити да проучат отблизо разклоненията й. Попадайки във водите, минаващи под скалите, нищо не се е върнало на повърхността. Оттам идва и страховитото наименование на пещерата.

Подземният път на водата така и не е проучен. Смята се, че каквото влезе заедно с водата в пещера Дяволското гърло, остава някъде из дълбините ѝ. Оцветяване на водата пък показва, че тя излиза след пещерата за много по-дълго време от очакваното. Счита се, че или пътят, който изминава по подземни тунели, е много по-дълъг, или водата се застоява някъде, преди да продължи пътя си.

С пещера Дяволското гърло се свързват различни истории и легенди. Една от тях гласи, че тъкмо това е мястото, където Орфей е слязъл в Подземното царство, за да търси Евридика.

По време на обиколката се виждат образите на дявол и на Орфей, изсечени в скалата.

Местонахождение – на 2 км от с. Триград, близо до гр. Девин, в Триградското ждрело. До входа на пещерата се стига по тесен асфалтов път, минаващ през ждрелото.

Допълнителна информация:

https://bulgariatravel.org/bg/%D0%BF%D0%B5%D1%89%D0%B5%D1%80%D0%B0-%D0%B4%D1%8F%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%B3%D1%8A%D1%80%D0%BB%D0%BE/

https://zapadnirodopi.com/%D0%BF%D0%B5%D1%89%D0%B5%D1%80%D0%B0-%D0%B4%D1%8F%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%B3%D1%8A%D1%80%D0%BB%D0%BE.html

https://www.youtube.com/watch?v=4W1vzWZh2YU

https://www.youtube.com/watch?v=LtntHvKe4_c

Пътеводител: ПРИРОДНИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

Западните Родопи крият в пазвата си уникални природни образувания, които впечатляват с неповторимото творчество на Природата. Едно от тях е пещерата „Дяволското гърло” с. Триград. Името й идва от формата на входа, която се оприличава на дяволска глава. Когато влезете в нея ще видите Бучащата зала, в която се намира най-високият подземен водопад на Балканския полуостров. Дяволското гърло дава убежище на 4 вида прилепи, които обитават пещерата през различните сезони. Срещата с уникалните форми и атмосферата на пещерата ще оставят незаличим спомен от преживяното тук.

Друга впечатляваща пещера е Харамийска пещера. За влизането в нея  ви трябват водач, алпийско и спелеоложко оборудване.

Продължаваме с разходката из пещерите на района с Ягодинската пещера.

Разположена е на десния бряг на Буйновска река, която е оформила и най-дългото ждрело в България – Буйновското ждрело с дължина 7 километра. Пещерата е уникална със своите безброй сталактитисталагмитисталактони, пещерни перли. Тук спелеолозите организират честване на Нови години, а вече има и около200 сватби.

Друг интересен природен обект, който е като скулптура е скалният феномен „Слонът” –гр. Девин. Природните сили са изваяли на левия бряг на река Въча  скална форма, която прилича на слон. Според специалисти триметровия отвор, който се намира между устата и хобота е бил вход на древна пещера, която е разрушена от придошлите води на реката.
Сред природните забележителности има редица крепости и светилища, които носят духа на древността. Крепостта “Калето” се намира в съседство със сегашния град Девин. В разказ на писателя Николай Хайтов се описва крепостта като непристъпна, с множество укрепления и запазени във времето стени. А пътеката до изкачването й е стръмна, с много завой, на места надвисва над високи пропасти.

Друга впечатляваща крепост е Беаднос/Беден. Тя се намира на връх „Сухи връх“ в родопския дял Чернатица. Крепостните стени са почти унищожени, като са останали само основите им и то само в някои определени участъци. От крепостта се разкрива широка гледка към част от Западните Родопи и е могло да се следи движението по пътищата и родопските ридове. С огромни факли се е поддържала връзката с близките крепости “Турлата” и “Градището” край село Гела, крепостта над Девин.  Продължаваме към тракийското светилище над село Осиково. То е обреден каменен олтар. Изграден е от пътека от подредени еднакви по големина камъни, която завършва с каменен кръг. Непосредствено под откритото светилище на върха има две селища от различни епохи. „Община Девин е една от най-богатите в Средните Родопи на археологически обекти от всички епохи. Този район е бил много гъсто населен през всички епохи без прекъсване още от късния палеолит“, споделят археолози. Непременно трябва да посетите крепостта, за да усетите под краката си духът на девните ни предци и да отнесете със себе си гордостта, че сме древен народ                                

Пътеводител: МОСТОВЕ, КРЕПОСТИ, ПАРАКЛИСИ

   Земята на Девинския край изобилства с интересни находки, исторически обекти, творения на древните хора. Струва си да се стигне до тях, защото останките говорят за други времена, бит и култура. Времена, от които идваме и ниeq наследявайки предците си.

Да тръгнем по Кемеровия мост. В летописите пише, че още Александър Македонски е използвал този път по време на походите си в тази част на планината. По време на османската империя  тук са преминавали многобройните султански каравани със събраните данъци в селищата на Тракийската низина и Родопите. След Освобождението пътят е бил изоставен. Каменна дъга на моста прехвърля Девинска река. Мостът е реставриран и обявен за паметник на културата. Днес привлича туристите със своята красота и уникален строеж.

Продължаваме към красивият параклис “Свети Георги”, който е изграден на възвишение, с поглед към гр. Девин, м. Равня и долината на Девинска река. Параклисът е предпочитано място не само от миряните, но и от много туристи.

Друг обект е параклисът “Св. Илия”, където ежегодно на Илинден се организира събор. При строителството на параклиса и по-късни разкопки са открити следи от погребения и останки от стари зидове. Това дава основание на археолозите да твърдят, че параклисът е изграден върху старо култово място.

Благоприятното географско положение на Девинския район е привличало заселници от най – дълбока древност, което се потвърждава от многобройните археологически находки и откритите исторически паметници по време на проучванията и извършените разкопки в пределите на града и района. Събраните материали и различни документи полагат основите на историческата музейна сбирка на Девин, чиято експозиция съхранява около 2000-и експоната с местно и национално значение, разкриващи древната история на града и региона.

Вълнуващи страници от летописа и изграждането на Девинския край, героичната му история, съхранени в експозицията на музейната сбирка продължава да поддържа чувството ни на национална гордост и патриотизъм. За това говорят и силните думи, записани в книгата за впечатления не само от българи, но и чужди граждани, посетили град Девин. Затова отбийте се в градския музей и експонатите там ще ви разкажат за отминали славни времена.

Пътеводител:   МАРШРУТИ

Загадъчна планина Родопи, която крие уникален живот от разнообразна флора и фауна. Пътеките на тази планина привличат като магнит човека и с тайнствено мълчание бързат да го отведат до пейзажите на бързеи, водопади, реки, езера, хълмове и върхове, които докосват душата.Като планински водач с удоволствие и много любов ви повеждам по някои от маршрутите в Девинската част на Родопите. Разходете се и се насладете на магията, наречена Природа.

Да тръгнем по Алеята на туриста до местността Струилица – Девин. Ще останете приятно изненадани от кътчетата за отдих – маси, пейки, чешми, дори паркинг за автомобилите. До алеята отстрани има рибарник, от който може да вземете прясна пастърва. Любопитното тук е, че са запазени местобитания на видра и дива коза, видове срещани тук. От растенията по скалите може да видите силивряк, горска майка, вълнеста камбанка, снежно кокиче и др.

Интересна и уникална туристическа точка е Водопадът Казанджи дере. Носи името си от многобройните водопади и вирове, които наподобяват в долната си част казани. Долу под водопада е направена екопътека с дарвени мостчета и беседки за почивка. Незабравими впечатления ще имате тук и непременно си направете снимки, които ще ви връщат отново и отново в красотата на това място.

Запознавам ви с Водопада Орфей и Каньона на водопадите. Природата тук е сътворила множество водопади. Най-големият се нарича “Орфей”, а по-малките водопади “Сърцето” и  “Камен улей” също са интересни и много красиви. Ако имате възможност останете на палатка в подходящия сезон, за да посрещнете и изпратите Слънцето и за да видите  изумрудите от пречупената светлина на водопадите.

Предлагам на вниманието ви една изключително атрактивна екопътека, чието преминаване е едно екстремно преживяване – Дяволската пътека до с. Борино.
Тя се движи по левия приток на река Буйновска и е съчетание на скали, водопади, ерозионни котли, скални причудливи форми, напомнящи венци.

Една пътека, пътеката „Равня – Девин” която започва от  южната част на гр. Девин и се изкачва по черен горски път към живописната местност “Равня” ще ви впечатли със своите възможности. Тук е параклиса “Свети Илия”, има приключенски парк с въжена градина, конна база. Това създава прекрасни условия за релакс и здравословен начин на живот. Пред вас се откриват красиви панорами гледки към връх Гребенец, гр. Девин и околностите.

Даденостите на Западни Родопи са много и несравними една с друга. Много интересен е изворът на р.Въча, където се намират уникалните меандри на Буйновска река, която е началото на реката. По меандрите на река Буйновска има множество заслони с всички удобства за къмпингуване, приготвяне на барбекю или пикник. Нещо характерно за този район са многобройните чешми, изградени с много любов от местните хора.
Този туристически маршрут е предпочитано място за отдих и лагеруване през летните месеци на годината. Има изградени няколко изкуствени водоема, предоставящи отлични условия за риболов, както и възможност сами да приготвите улова си от пъстърва или шаран.

И на финала предлагам маршрут до връх Гребенец над Девин. Маршрутът  започва от разклон на пътя за Лисичево, на около 8км от гр. Девин. След 3.3км се достига връх Гребенец, предлагащ уникални панорамни гледки към гр. Девин и околностите.

Отделете от своето житейско време и се отдайте на омаята на планината в Девинския регион, за да остане незабравим спомен и да се заредите с красота и енергия.

Празници: ПРАЗНИК НА ДЕВИН И  НА МИНЕРАЛНАТА ВОДА

Надпиване с минерална вода, състезания по плуване и много музика и танци.

На двудневните празници на Девин бяхме гости през 2021 година. Този празник се провежда ежегодно, обикновено в средата на август. Първо за впечатленията от Девин – едно истинско бижу в Родопите.

Никак не ни беше трудно да се настаним, заради многото хотели, и кой от кой по-добър. Почти всички с басейни с минерална вода. През последните години Девин  успешно се развива  като курортен град, който привлича все повече интерес. Местното население и туристите се радват на възможностите, които предлага град Девин за туризъм, почивка и балнеолечение, в съчетание с живописната природа и въздух.  А минералните извори са най-голямото богатство, с което природата е дарила нашия прекрасен край!

Всичко това е одухотворено с родопското гостоприемство и автентичните  традиции, които всички вие сте съхранили, защото планината ражда хора с големи сърца

Настанихме се в хотела, хапнахме родопски качамак и поехме към мястото на първото събитие на фестивала. Самодейни състави ни зарадваха с гайдарски изпълнения.

Невероятната атмосфера, хубавото време и прекрасните домакини ни накараха да се чувстваме изключително удобно в този град. В същото време, в голям басейн в девински хотел се провеждаше състезания по плуване. А ние се включихме в надпиването с минерална вода ?

Местоположение:

https://www.google.com/maps/search/%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%B4%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D0%BD+%D0%B8+%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B0/@41.7186407,24.3877094,12z/data=!3m1!4b1

Допълнителна информация:

https://www.youtube.com/watch?v=2tAUobP8zFY

https://www.facebook.com/watch/live/?ref=watch_permalink&v=371448101031262

https://www.youtube.com/watch?v=_R6xOYdQS0U

Празници: ПРАЗНИК „ЧУЙТЕ ДЕВИН“

На второто издание на  световния фестивал на гайдари и кавалджии „Чуйте Девин“ имахме удоволствието да присъстваме. Това беше през 2018 години. Създаването на този фестивал година по рано има за цел да популяризира музикалните и танцови традиции, характерни занаяти и обичаи в гр. Девин и в Родопите. В основата са традиционни музикални инструменти, характерни за този край – гайда и кавал. Фестивалът дава възможност за изява и на съвременни творци от различни жанрове на изкуството, които се вдъхновяват от традицията, за да създават модерни образци. На сцените се изявяват музиканти, танцьори, художници, илюзионисти, актьори.

Събитието ще се проведе в дните от 12 до 13 октомври в сърцето на Родопите. На красива поляна се събраха над 3000 изпълнители и зрители. Не мога да кажа, че сме се чувствали като зрители, защото определено музиката на кавалджии и гайдари те кара да не спира да играеш. А на всички ни там, Родопите ни са в сърцата ни. През двата дни на фестивала слушахме и гледахме танцьори, певци и инструменталисти от цяла България. Кой от кой по-добър.  Всички те показаха неподражаемия си талант, представиха песни, танци и уникални носии от всички фолклорни области на България и се забавлявахме заедно. Майстори занаятчии, майстори на народни инструменти, производители на народни носии и всички, които носят в душите и сърцата си неувяхващите български традиции, обичаи и ценности показаха своите изделия.
А черешката на тортата беше зрелищното лазерно шоу и общото  изпълнение на над 100 гайдари.
Няма да крия вълнението си не само от кулминацията на шоуто, а и от прекрасните два дни, наслаждавайки се на любимата ми гайда, красивата Родопа планина и вкусните родопски специалитети.

Местоположение: 

https://www.google.com/maps/search/%D1%87%D1%83%D0%B9%D1%82%D0%B5+%D0%B4%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D0%BD,+%D1%84%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%BB/@41.7425903,24.3866227,15z/data=!3m1!4b1?hl=en

Допълнителна информация:

https://myfestivals.bg/festivals/glasat-na-pirin/

https://fest-bg.com/event/iv-%D1%84%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%BB-%D0%BD%D0%B0-%D0%B3%D0%B0%D0%B9%D0%B4%D0%B0%D1%80%D0%B8-%D0%B8-%D0%BA%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D0%B4%D0%B6%D0%B8%D0%B8-%D1%87%D1%83%D0%B9%D1%82/

https://www.facebook.com/watch/?v=1375449956174577

МЕСТА ЗА НАСТАНЯВАНЕ:

 

ХОТЕЛИ

В Девин и околностите може да намерите различни места и обекти за отсядане и почивка. Всички те предлагат уют, добро обслужване, неповторима атмосфера и изненади с родопски специалитети, маршрути и атракции, за да релаксирате и да се наслаждавате на красотата на Западните Родопи. В самият град Девин има различни видове места за настаняване – хотели, бутикови и семейни, къщи за гости, вили, стаи.

Ще обиколим някои от тях, за да видим какво предлагат.

Планинският бутиков семеен хотел се намира в центъра на Девин. Разполага с уелнес център със сауна, парна баня, зона за релаксация и хидромасажна вана. Гостите могат да се хранят в ресторанта. Може да се ползват масажи на място, да се кара велосипед или да се разхождате до Парк Острова, където има детска площадка и зони за отдих.

Друг хотел е Борник Хил, който предлага отлични условия. Наблизо има ски-влек и може в зимните условия да карате ски.

Хотел Виктория Палас също се намира в Девин. Предлага градина, тераса, безплатни WiFi и частен паркинг, организирано колоездене до определени маршрути.

Продължаваме към хотел ДеЖаВю, който също е в Девин и предлага градина и безплатен WiFi.

С предпочитания заради минералната вода е Спа хотел Девин. Той предлага закрит басейн с минерална вода и още един закрит басейн с 50% минерална вода. Има  ресторант  с традиционно барбекю, сервират се родопски ястия и отлежали български вина,а във виенска пекарна се приготвят пресни сладкиши. В Уелнес центърът на спа хотел Девин може да се отпуснете с разнообразни процедури,  в студиото за разкрасяване да се подмладите. Предлага се и кална терапия. Има също хидромасажни вани и детска аква-зона за игри.

Изключително интересен и атрактивен е  бутиковия хотел Евридика. Той разполага със здравен клуб с терапевтичен басейн на покрива, откриващ панорамна гледка към Родопите. Има ресторант, в който се предлагат традиционна българска и чуждестранна кухня, а бар-терасата на покрива освен напитки предлага панорамни гледки към Девин.

Стаите в Евридика разполагат със сателитна телевизия и минибар. Може да се подложите на козметични процедури в спа центъра. Има и добре оборудвана фитнес зала и сауна. Вървим към луксозният Спа хотел Исмена, който се намира в живописния планински район на Девин. Предлага уелнес зона с безплатно ползване на закрит басейн с минерална вода, открит сезонен басейн, хидромасажна вана, солена сауна, фитнес зала и ароматна парна баня. Има два ресторанта, където се приготвят регионални и международни ястия. Барът сервира питиета и освежаващи напитки.

Спа центърът включва стая за релакс и сензорни душове, масажи. Тук наистина може да имате една незабравима почивка сред прекрасната природа.

Още един Спа Хотел – Персенк предлага своите условия за добър отдих и туризъм. Стаите му са със стилен интериор, просторни и луксозно обзаведени с уникални панорамни гледки към Девин и Родопите. Тук може да се забавлявате в нощния клуб и боулинг залата „Даунтаун”, а в ресторанта се сервират български и европейски специалитети. Предлагат се още безплатен достъп до СПА центъра, който включва минерален вътрешен басейн, детски басейн, финландска сауна, инфрачервена сауна, ароматна парна баня, спа вана и фитнес център. Не пропускайте добрият шанс да посетите това място. Както виждате в Девин и региона хотелите могат да предложат най-добри условия и тук наистина може да се насладите на пълноценна почивка, отдих и забавления. Заповядайте!

АПАРТАМЕНТИ И КЪЩИ ЗА ГОСТИ

   Сред местата за настаняване в Девин и региона се предлагат апартаменти и къщи за гости. Ще направим една разходка из обектите и ще се запознаем с възможностите, които предлагат. Тръгваме от Апартамент Бети, един утвърдил се и безупречно обслужващ своите гости обект. Той се намира в Девин. Разполага със спалня, баня, телевизор с кабелни канали, кът за хранене, напълно оборудван кухненски бокс и балкон с изглед към града.

Друг апартамент е ИН Девин, който се намира в тих и спокоен район. Добре оборудваната кухня дава възможност за самостоятелно готвене и пране. Има климатик и голяма тераса с изглед към планината. Ползва се безплатен паркинг, а наблизо има ресторанти и магазини, обществен плувен басейн.

Продължаваме към Апартамент При Ицо. Предимството му е, че разполага с веранда и изглед към реката, има 2 спални, оборудвана кухня за готвене, градина с барбекю, собствен паркинг. На гостите се предлагат пешеходни маршрути и възможности за ски туризъм. Тук наистина ще се почувствате като у дома си и на спокойствие ще релаксирате и радвате на природата.

Друг атрактивен обект е Апартамент Рая. Изгледа от терасата е към града. Освен спалня, оборудвана кухня, баня с биде и душ, тук ще заварите тенис корт. Той ще направи почивката ви пълноценна.

Предлаганите Апартаменти Диди са с доказан авторитет и се радва на своите постоянни гости, свикнали да се връщат всеки път тук. В района наоколо има условия за риболов и това е притегателен център за почиващите. Всички помещения  разполагат с климатик, телевизори, кухни с тостери, хладилник и плот с котлони, WiFi. Разположен е в тих район на Девин.

Следва Апартамент Кисьови, който е в града. Има градина, балконът гледа към градината, има и тераса. Предлага спалня, баня, кът за хранене и кухня, обзаведени с всичко необходимо за нуждите на гостите. Домакините предлагат пешеходни маршрути и други атракции.

Продължаваме нашата разходка към Апартамент Дафни, който има прекрасен изглед към града. Предлага спалня, кът за хранене, кухня с пълно оборудване, тераса и градина. Тук също предлагат пешеходен туризъм.

Преминаваме към къщите за гости, повечето от които се намират в града и в околностите на Девин. Те предлагат най-различни екстри, за да привлекат вниманието на туристите и във всяка една от тях ще се чувствате комфортно, според интересите и нуждите си. Тръгваме на 2км.от центъра на Девин където ни очаква Къща за гости Крис. Стаите са със самостоятелни санитарни възли, има сешоар и мини бар. Гледката от почти всички стаи от балконите е към планината. При заявка могат да се ползват масажи. Има градина с маса за тенис. Ресторантът в къщата предлага български ястия. А маршрутите за любители са Триград, пещерите Ягодина и Дяволското гърло.

Особено внимание трябва да се обърне на Къщата за гости Никол. Тя включва 4 спални, кухня със съдомиялна машина и хладилник, пералня и 3 бани с бидета. Има и фамилен апартамент. Къщата е подходяща за семейства с деца, за които има детска площадка, а за големите се предлага ски оборудване под наем и директен достъп до ски писта. Има и услуга за летищен трансфер за най-близкото летище Пловдив.

Още обекти за настаняване има в Девин и региона, но тук се спрях на най-атрактивните. Всеки, който тръгва за почивка към Девин и околностите може да разчита на прословутото родопско гостоприемство и да знае, че ще има неповторима, пълноценна почивка с незабравими спомени